Women Love Trees

Project van Trees Brekelmans 2023/2024

Tijdens een bezoek aan Villa Augustus in Dordrecht ontdekte ik het boekje Women in Trees, waarin vrouwen poseren voor en in bomen, een fenomeen in de portretfotografie, begin vorige eeuw.
Gefascineerd als ik ben door het schilderen van bomen wakkerden deze foto’s meteen mijn enthousiasme aan.
In eerste instantie dacht ik het boekje te kopen als een geschenkje voor een vriendin, maar al gauw merkte ik dat ik het boekje graag voor mezelf wilde houden!

Wat een plezier stralen de vrouwen uit die zich in de bomen lieten fotograferen. Ze kijken in de camera alsof ze verliefd zijn.

Komt dit door de aandacht van de mannelijke fotografen waarvoor ze poseren of is het een gevoel van vrijheid waartoe de boom hen uitnodigt?
In speelse houdingen en soms mooi gekleed geven ze vrijuit expressie aan hun vrouw zijn.

Vanuit mijn liefde voor bomen vraag ik me af of er universele waarden schuilen in onze relatie met bomen en welke gevoelens een boom bij vrouwen van nu, mogelijk op kan roepen. Heeft de “moderne” vrouw een relatie met een boom? Welke betekenis heeft de boom voor haar? Als er een relatie bestaat, welke aspecten versterken het vrouw zijn dan? Women in Trees anno 2020, hoe komt dat eruit te zien?

Al deze vragen drijven mij ertoe dit te willen onderzoeken.
Voor mijn geestesoog zie ik een fotoboek ontstaan dat antwoorden geeft op deze vragen en daarmee is mijn plan gegroeid om samen met vrouwen van verschillende leeftijd, achtergrond en cultuur, op avontuur te gaan naar de persoonlijke gevoelsuitdrukking van de boom.

Heb je interesse deel te nemen? Click en download hier het PDF-deelnameformulier.